به دلیل تنوع مزارع، گلخانه، باغ تحقیقاتی و آموزشی در جاده بروجرد، مزرعه علوم دامی ، تاکستانهای آموزشی و تحقیقاتی، باغ میوه بنا به پیشنهاد دانشکده و موافق رییس محترم دانشگاه از سال 98 این معاونت جهت نظارت بر موارد مذکور با هماهنگی گروههای آموزشی دانشکده جهت رفع نیازهای تشکیلاتی و پیگیری توسعه تشکیل شد.
1- نهالستان: به ابعاد 750 متر مربع مناسب برای کاشت بذر درختان مثمر و غیر مثمر است.مزرعه آموزشی جهت کاشت گلهای فصلی، چمن و درختچههای زینتی و گیاهان دارویی میتواند به عنوان باغ گیاهشناسی مورد استفاده قرار گیرد.
2- تاکستان های تحقیقاتی
این گروه دارای دو قطعه تاکستان با مشخصات ذیل است:
1- تاکستان شماره یک با مساحت 4200 متر مربع و 220 اصله تاک بارور: تاک های این باغ تحت چهار سیستم مختلف پرورش شامل پرگولا، نیمه پرگولا، T و Y هدایت شده اند. بخشی از سیستم آبیاری این تاکستان به صورت قطرهای و بخش دیگر تحت سیستم موسوم به مهراب است که از کارآیی بالایی برای باغهای دایر برخوردار است. علاوه بر رقم بیدانه سفید به عنوان رقم غالب این تاکستان، ارقام یاقوتی، فخری قرمز، ریش بابا و بیدانه قرمز نیز در این باغ کشت شدهاند.
2- تاکستان شماره دو به مساحت 3600 متر مربع و 150 اصله تاک: تاکهای این باغ از ارقام مختلف انگور داخلی و خارجی است که در حال حاضر به صورت خزنده و تحت سیستم تلفیقی قطرهای و جویچهای آبیاری میشوند. این تاکستان در واقع کلکسیونی از ارقام مختلف انگور کشور هستند که به منظور کارهای تکثیر و یا اصلاح نژادی مورد استفاده قرار میگیرند.
3- باغ تحقیقاتی میوههای معتدله (باغ فدک)
این باغ دارای 700 اصله از درختان دانه دار شامل سیب (ارقام رد دلیشیز، گلدن دلیشیز، بری بیرن، آیدا رد، گرانی اسمیت و سیب گلاب)، گلابی (ارقام کهنز و شاه میوه) و به (رقم به اصفهان)، درختان هسته دار شامل آلو (ارقام قطره طلا و شابلون)، هلو و شلیل (ارقام زعفرانی و جی. اچ. هیل)، گیلاس (ارقام تک دانه و زرد دانشکده)، زرد آلو (رقم شاهرودی) و بادام (رقم شاهرود 12) میباشد. باغ مذکور در ضلغ جنوب غربی دانشگاه جنب ورزشگاه شهید ساکی واقع شده است.
4- گلخانه، شاسی سرد و سایبان
این گلخانه به ابعاد 3000 مترمربع شامل 5 واحد بوده که 2 واحد آن آموزشی (جهت دانشجویان فضای سبز و دروس پایه باغبانی) و 2 واحد دیگر تحقیقاتی (مربوط به گروههای علوم خاک، تولید و ژنتیک گیاهی، علوم دامی و فضای سبز و سایر متقاضیان از دانشکده های دیگرمی باشد) به همراه یک شاسی سرد است. گلخانه مجهز به سیستم میست و گرمایش از کف می-باشد. در این گلخانه انواع گل های آپارتمانی، انواع کاکتوس ها و درختچه های زینتی اقلیم های گرمسیری موجود می باشد. همچنین شاسی سرد شیشه ای و سایبان به مساحت تقریبی 50 متر مربع در محوطه گلخانه جهت امور تحقیقاتی و پژوهشی واقع شده است. ضمنا به دلیل طیف گسترده مراجعه کنندگان از دانشگاه و گروههای مختلف دانشکده و توجه بیشتر گروه فضای سبز به امور تخصصی ، بخش های غیر تخصصی گلخانه و امور کلی آن فعلا مستقیما زیر نظر دانشکده و بویژه معاونت دانشکده در امور مزارع (جناب آقای دکتر کریمی) میباشد.
5- باغ و مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی -باغ سروری (باغ دانشگاه ملایر)
باغ سروی واقع در ۲۵ کیلومتری جاده ملایر- بروجرد درزمینی با مساحت حدود 22 هکتار واقع در سمت شرقی جاده ملایر – بروجرد بین اراضی روستای کهکدان و چغایی می باشد. این ملک از شمال به باغات کشاورزان روستای کهکدان، از شرق به قنات و تپه باستانی، از جنوب به راه خاکی روستای چغایی و تپه باستانی و از غرب به جاده بروجرد- ملایر منتهی می شود. میزان پوشش گیاهی و باغی این ملک شامل 110۰ اصله درخت بادام، 132 اصله درخت گردو، 150 اصله درخت پسته و چندین اصله درختان گلابی، زردآلو، زالزالک، آلو، تبریزی، چنار و ... می باشد و 15 هکتار از ملک به صورت زمین زراعی می باشد که مستعد کاشت گندم، جو، نخود، سیب زمینی، چغندرقند و ....، می باشد. ملک مورد نظر دارای یک رشته قنات اختصاصی با دبی آب حدود 3 تا 4 لیتر در ثانیه می باشد. علاوه بر تولید محصولات زراعی و این باغ پتانسیل خوبی جهت تولید گیاهان دارویی دارد و با توجه به موقعیت این باغ می توان با سرمایه گذاری های لازم از قسمتی از آن برای اهداف توریستی و گردشگری نیز به عنوان باغ شفابخش استفاده کرد.