|
1395/6/13 شنبه
رشته علوم و مهندسی خاک (خاکشناسی) یکی از شاخههای رشته کشاورزی است. این رشته با رشتههای شیمی و زمین شناسی و بعضی گرایش های عمران نیز رابطه ی نسبتاً نزدیکی دارد. مهندس خاکشناس علاوه بر تسلط نسبی بر دانش شیمی (شیمی عمومی، شیمی آلی، شیمی تجزیه و خصوصاً شیمی خاک)، زیست شناسی و فیزیک کاربردی دارای دانش فنی کافی در زمینه ی نقشه برداری و بررسی تصاویر هوایی و تصاویر ماهوارهای هم میباشد. علاقه مندی به طبیعت و علوم وابسته به آن، شرط اصلی برای تحصیل در این رشته است. علاوه بر آن داوطلبان ورود به این رشته باید از توان و دانش بالا در زمینه های: شیمی، ریاضی، قدرت تجزیه و تحلیل کافی، پشتکار و دقت فراوان و توان جسمی نیز برخوردار باشند. شایان ذکر است که علاوه بر کارهای آزمایشگاهی، بخشی از فعالیت ها به صورت عملیات صحرایی خواهد بود. بنابراین فعالیت نسبتاً زیادی را می طلبد. هدف اصلی از ایجاد و توسعه گروه علوم و مهندسی خاک تربیت دانش آموختگانی است که بتوانند علاوه بر عهده دار شدن مسؤلیت های مختلف در رشته علوم و مهندسی خاک، در برنامه ریزی و آموزش علوم خاک و تحقیقات در زمینه های خاک شناسی و ایجاد برنامه های مناسب بهره وری از زمین و مدیریت پایدار، خدمات مفیدی را ارائه نمایند. بطورکلی می توان گفت که علوم خاک از جمله دانش های بنیادی و مهم در مهندسی کشاورزی و محیط زیست است که به بررسی کیفیت و خصوصیات فیزیکی، شیمیایی، بیولوژیکی و میکرومورفولوژیکی خاک می پردازد. فارغ التحصیلان این رشته می توانند در زمینه های: طراحی، محاسبه، اجرا و نظارت بر طرح های خاک شناسی به منظور بهره برداری صحیح از اراضی کشاورزی، حفاظت و اصلاح اراضی، مشاوره و کارشناسی به منظور برنامه ریزی طرح های عمرانی در زمینه آب و خاک و کشاورزی فعالیت کنند. همچنین در بخش های آب و فاضلاب، حفظ محیط زیست، مرتع، آبخیزداری و آبخوان داری، کویر و بیابان زدایی، ارائه برنامه های ترویجی در اداره های کشاورزی و در مراکز تحقیقاتی مرتبط با آب و خاک کشاورزی و آموزشکده ها و دانشکده های کشاورزی و نیز آزمایشگاه های بخش خصوصی و هنرستان های کشاورزی و همچنین به عنوان مدرس در مراکز آموزشی مشغول فعالیت شوند.
تاریخچه دوره کارشناسی
گروه علوم و مهندسی خاک (خاکشناسی) در سال 1386 با اخذ مجوز در مقطع کارشناسی به (عنوان اولین رشته دانشکده کشاورزی ) با مدیریت و راه اندازی آقای دکتر شهریار مهدوی کار خود را آغاز نمود . هر چند پیش از آن نیز از سال 1381 دارای هیأت علمی و آزمایشگاه مجهز و مستقل و به سرویس دهی به رشته های محیط زیست، مرتع و آبخیزداری مشغول بود . تعداد واحدهای دوره کارشناسی 140 واحد می باشد.
تاریخچه دوره تحصیلات تکمیلی
گروه مذکور از سال 1391 اقدام به پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد در دو گرایش شیمی، حاصلخیزی خاک و تغذیه گیاه و منابع خاک و ارزیابی اراضی نموده است . همچنین در سال 1392، پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد مهندسی منابع آب نیز آغاز گردیده است . دانشجویان در این دوره 32 واحد درسی را می گذرانند. شایان ذکر است گروه علوم و مهندسی خاک از همان آغاز با شتاب مناسبی اقدام به جذب امکانات آزمایشگاهی و هیأت علمی نمود . در حال حاضر گروه علوم خاک دارای 1 نفر عضو هیأت علمی دانشیار، 5 نفر عضو هیأت علمی استادیار، 2 نفر مربی مأمور به تحصیل در مقطع دکتری می باشد . امید است با تجهیز بیشتر امکانات و به ویژه با توجه به تأسیس آزمایشگاه پژوهشی شیمی خاک و ارتقاء مرتبه علمی استادان خود در آینده نزدیک نسبت به ایجاد مقطع دکتری تخصصی در گرایش شیمی و حاصلخیزی خاک که دارای اکثریت تعداد استاد و امکانات می باشد، گام بردارد.
|
|