سه شنبه 30 بهمن 1397   05:18:07

1397/11/19 جمعه معاون اداری، مالی و مدیریت منابع وزارت علوم: دسترسی به آموزش عالی در کشور ایران دو برابر متوسط جهانی است
اخبار و اطلاعیه های وزارت علوم

معاون اداری، مالی و مدیریت منابع وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در نشست هیئت رئیسه و اعضای هیئت علمی دانشگاه زابل گفت: دسترسی به آموزش عالی در کشور ایران دو برابر متوسط جهانی است.

به گزارش اداره کل روابط عمومی وزارت علوم ، دکتر محمد تقی نظرپور در سفری یک روزه به استان سیستان و بلوچستان به منظور افتتاح و کلنگ زنی پروژه های عمرانی دانشگاه زابل، با هیئت رئیسه و جمعی از اعضای هیئت علمی این دانشگاه دیدار و گفت‌وگو کردند.

در این مراسم، دکتر نظرپور فرا رسیدن چهلمین سال بالندگی و پیشرفت انقلاب اسلامی ایران را گرامی داشت و برای تمامی مسئولان، اعضای هیئت علمی، کارکنان و دانشجویان دانشگاه زابل آرزوی موفقیت و توفیق خدمت کرد.

وی با بیان اینکه ارزش و جایگاه علم برای مجموعه دانشگاهیان کشور کاملاً آشکار است؛ به سخن مقام معظم رهبری (مدظله العالی) خطاب به دانشگاهیان اشاره کرد که می‌فرمایند: «علم مهم‌ترین ابزار پیشرفت و اقتدار ملّی است» و ادامه داد: علم می‌تواند متضمن اقتدار سیاسی، اقتدار اقتصادی و نیز آبرو و کرامت ملی باشد چرا که یک ملت دانا و تولید کننده علم در چشم جامعه بین المللی نیز با کرامت و محترم است.

دکتر نظرپور با برشمردن ۹ زیر شاخه ای که در حال حاضر در حوزه آموزش عالی کشور فعالیت می‌کنند به مقایسه نظام آموزش عالی با قبل از انقلاب پرداخت و گفت: جمعیت دانشجوی کشور در ابتدای انقلاب ۱۷۵ هزار نفر و جمعیت بانوان دانشجو ۵۴ هزار نفر بوده است که در حال حاضر در مورد اول با رشدی بیست درصدی به تعداد سه میلیون و ششصد هزار نفر و در مورد دوم نیز به یک میلیون و ۶۸۰ هزار نفر بالغ می گردد و این در حالی است که در سال ۲۰۱۵ سهم دانشجویان کارشناسی ارشد و دکتری نسبت به کل دانشجویان در ایران از بسیاری از کشورهای پیشرفته نظیر آمریکا و ژاپن نیز بیشتر بوده است.

معاون اداری، مالی و مدیریت منابع وزارت علوم، با اشاره به این حقیقت که دسترسی به آموزش عالی در کشور ۲ برابر متوسط جهانی است، اظهار داشت: بیش از این به توسعه کمی و ایجاد ظرفیت های جدید در آموزش عالی نیاز نیست بلکه لازم است همین ظرفیت های موجود را به نحو مطلوب اصلاح نموده و با تخصصی نمودن و عمق بخشی به دانش، آن را بهبود داده و ارتقا بخشیم، چرا که گسترش آموزش عالی بدون داشتن زیرساخت های لازم منجر به ایجاد بحران می گردد.

وی با بیان اینکه در حال حاضر تعداد دانشجویان دکترای تخصصی به کل دانشجویان از اهداف برنامه توسعه نیز پیشی گرفته است، گفت: تعداد اعضای هیئت علمی تمام وقت کشور در فاصله سالهای ۱۳۵۸ تا ۱۳۹۶ از ۸ هزار و هشتصد و هجده نفر به ۸۵ هزار و ۵۹۴ نفر رسیده است و فضاهای کمک آموزشی، خدماتی و رفاهی نیز بیش از ۱۵ برابر شده است.

دکتر نظرپور در ادامه سخنان خود بهبود آموزش عالی را نیازمند اقدامات عملی دانست که دامنه عمل آن شامل تمامی دانشگاه‌ها از جمله دانشگاه زابل نیز می گردد و از جمله این اقدامات به موارد ذیل اشاره کرد:

۱- ارتقای کیفیت آموزش عالی در کنار ارتقای علمی رشته ها و مدارک دانشگاهی؛

۳- حرکت به سمت الگوی اسلامی و ایرانی دانشگاهها و توسعه پایدار علم و فناوری؛

۴- تعامل فعال با محیط های منطقه ای و بین المللی، امکان برقراری ارتباطات موثر دانشگاه زابل با کشورهای پاکستان و افغانستان و تمرکز بر نیازهای کشورهای هم مرز و تلاش برای برطرف نمودن آن با استفاده از بستر علمی دانشگاههای منطقه؛

۵- تامین منابع مالی آموزش عالی و تحقیقات مورد نیاز کشور و اینکه دانشگاهها باید از محل اعتبارات اختصاصی خود نیازهای اساسی خویش را برطرف کنند و تنها در انتظار تخصیص از سوی دولت نباشند تا در شرایط بحرانی بتوانند از توانمندی علمی و دانش فنی خود به دانش اقتصادی دست یابند.

دکتر نظرپور با اشاره به لزوم اصلاحات ساختاری در سطح دانشگاه، وزارت و فرا وزارتی افزود: در بعضی موارد ضرورت دارد دانشگاهی به عنوان دانشگاه اصلی تلقی شود و دیگر دانشگاههای منطقه زیر نظر آن قرار گیرند.

منبع: پورتال وزارت علوم، تحقیقات و فناوری